Zapraszam na Blogerię - znajdziecie tam najnowsze wieści ze świata moich własnych oraz pozostałych blogowych wpisów.

wtorek, 27 września 2016

Leśny Zakątek w nowym wydaniu.

Jakieś dwa tygodnie temu odwiedziłam, jak to mam we zwyczaju, bloga kulinarno-przyrodniczego Pani Danuty "Leśny Zakątek". Okazało się, że jego Prowadząca przenosi się na nową platformę, czyli na Bloggera od Google. Miała negatywne doświadczenia z Administracją serwisu Bloog.pl, toteż nic dziwnego, że zapowiedziała wirtualną przeprowadzkę. Zaznaczyła jednak, iż stary blog będzie nadal istniał, po prostu nie ukażą się już na nim nowe wpisy. Tak więc dziś chciałabym opisać jej nowe internetowe dzieło, jakim jest witryna o nazwie ... również Leśny Zakątek. Jak dotąd ukazały się tylko trzy posty, ale trzeba mieć na uwadze, że to nowy blog, prowadzony od połowy września bieżącego roku. Mimo wszystko zachwycił mnie jak zwykle - pięknymi fotografiami, inwencją własną, pasją kulinarną oraz bardzo dokładnie przedstawionymi recepturami na zdrowe i smaczne wypieki.

Tak więc mamy następujące posty: Wrześniowa piekarnia, na zakwasie z tartym jabłkiem; Żytni na zakwasie z semoliną i nasionami Chia oraz Żytni ze śliwką, metoda trzyfazowa. Wszystko to są chleby oparte o naturalny zakwas, a więc długo utrzymujące świeżość, nie kruszące się jak pieczywo drożdżowe ze zwykłej piekarni i bez sztucznych ulepszaczy. Pani Danuta piecze już od wielu lat, więc ma duże doświadczenie w tym zakresie, którym chętnie dzieli się z czytelnikami swojego bloga. Oglądalność jest moim zdaniem spora, bo od daty pierwszego wpisu, czyli od 12 września, mamy ponad dwa tysiące wyświetleń. Moją uwagę zwrócił również nastrojowy, pasujący do pory roku nagłówek bloga, przedstawiający las w jesiennej odsłonie, pełen żółknących liści. Bardzo mi się spodobał i sądzę, że to autorska fotografia wykonana właśnie przez Panią Danutę. Nic, tylko chwalić :)

Sądząc po menu pod nagłówkiem, blog ma być w zamyśle poświęcony głównie chlebom na zakwasie. Wskazują na to takie pozycje, jak: "Porady, pieczenie chleba" albo "Zakwas do chleba". Mam jednak nadzieję, że pojawią się także i inne potrawy lub leśne fotografie, na przykład z grzybobrania, aby strona była bardziej urozmaicona. W końcu tytuł bloga brzmi "Leśny Zakątek", a to sugeruje, według mnie, różnorodność i swobodę tematyczną, powiązaną jednakże ogólnie z przyrodą oraz kuchnią. Tyle można pomieścić w tym temacie, że Pani Danuta z pewnością coś wymyśli :) Nazwa bloga kojarzy mi się też z domową atmosferą, wypadami na łono natury i swoim własnym, przytulnym miejscem na świecie.

Jeśli o mnie chodzi, to w kuchni można mnie widzieć sporadycznie :) Mało gotuję, a jeśli już, to proste potrawy. Tym bardziej podziwiam Prowadzącą "Leśnego Zakątka" za jej samozaparcie, zamiłowanie do kulinariów, jak również za pomocną dłoń, wyciągniętą do czytelników bloga, często mniej zaawansowanych w pieczeniu chleba na zakwasie. Z całą pewnością będę zaglądać na stronę, bo zwyczajnie ją lubię. Bazuję głównie na zdjęciach, bo przepisy są, jak na razie, zbyt skomplikowane jak dla mnie. Mimo tego wartość bloga jest niepodważalna. Z pewnością będzie się prężnie i szybko rozwijał, czego życzę Pani Danucie. Jednocześnie zapraszam do podziwiania i czytania wpisów - na razie nielicznych, jednakże interesujących i pełnych niekłamanego zaangażowania oraz pasji. Wystarczy kliknąć poniższego linka:

https://lesnyzakatekdany.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz