Darmowe narzędzie do tłumaczeń stron internetowych
FreeWebsiteTranslation.com

Podejmę się pisania tekstów sponsorowanych na niniejszym blogu. Cena do uzgodnienia. Praca zdalna.

czwartek, 30 stycznia 2014

Całe filmy za darmo od MetroMSN.

Niedawno odnalazłam w internecie kolejną stronę (a właściwie podstronę) z filmami do obejrzenia online i bezpłatnie. Patronują jej opisywane już przeze mnie wcześniej na blogu serwisy Kinoplex oraz MetroMSN. Ten ostatni oferuje na omawianych przeze mnie podstronach oprócz darmowych filmów również tapety na pulpit. Oferta filmowa jest wystarczająca, aby zachęcić internautę do oglądania. Filmy są podzielone na kategorie: komedie, horrory i thrillery, dramaty, filmy akcji oraz bajki i filmy dla dzieci. Nie za wiele tych kategorii, jak widać :) Poza tym klasyfikacja jest niekiedy nieco myląca, np. film Underworld: Ewolucja (horror) został oceniony jako ... film akcji :) No cóż, akcji z pewnością w nim nie brakuje, ale głównie to horror.

Jeśli chodzi o komedie, to przykładowo można obejrzeć takie pozycje, jak: Konopielka; Romanse i papierosy; Vicky, Cristina Barcelona; Jasminum; Rejs czy Sztos. Są to tytuły raczej znane szerokiej rzeszy kinomaniaków. Mają one to do siebie, że ludzie chętnie je oglądają po raz kolejny. Mój faworyt to Jasminum. To polski film z tak zwanym klimatem, nieco bajkowy, trochę nierealny i nie wszystko w nim należy brać poważnie, a raczej z przymrużeniem oka. Szkoda tylko, że filmy są wyświetlane w dosyć małym okienku. Oczywiście po włączeniu filmu można je powiększyć na cały ekran, jednakże rozdzielczość tak oglądanego dzieła pozostawia sporo do życzenia.

Inną ciekawą kategorią są horrory i thrillery. Wśród nich możemy znaleźć takie perełki jak: Sierociniec, Armageddon lub Egzorcyzmy Dorothy Mills. Oglądany przeze mnie niegdyś Sierociniec pozostawił niezapomniane wrażenie: to doskonałe, wartościowe kino hiszpańskie, ze szczyptą horroru i odrobiną napięcia oraz niepewności. Filmy z tej kategorii posiadają w znacznej większości znacznik 18+, ponieważ mogą nie nadawać się do oglądania dla osób młodszych. Armageddon to thriller fantastyczno-naukowy. Tematem wiodącym jest tam groźba zagłady Ziemi przez gigantyczny meteoryt. Wielbiciele sci-fi powinni być zadowoleni, nawet, jeśli widzieli ten film wcześniej.

Kolejną ważną kategorią są dramaty. Spotkamy tu zarówno kino polskie, jak i zagraniczne. Przykładowo można obejrzeć: Chrzest, 33 sceny z życia, Labirynt Fauna, Marzyciela lub Obywatela Milka. Moim ulubionym filmem jest Labirynt Fauna. Jest on dostępny od lat 16-stu. Panuje tam atmosfera tajemniczości, baśniowości jak u braci Grimm oraz grozy. To mądre, wybitne dzieło. Kto nie widział, powinien obejrzeć. Co do Marzyciela albo Obywatela Milka, to planuję je zobaczyć w najbliższym czasie. Podobno warto, bo są one oceniane jako arcydzieła kinematografii.

A teraz filmy akcji. Tu warto wymienić jako filar tego gatunku znaną i popularną Adrenalinę. No i jest jeszcze ten nieszczęsny Underworld: Ewolucja, chyba omyłkowo tu umieszczony. Ten film oglądałam i uważam, że za dużo w nim jest bijatyk i przemocy. Nic w tym dziwnego, że został zaklasyfikowany jako 18+. Osobiście wolę część pierwszą, której w serwisie brakuje. Zastanawia mnie dlaczego. Lodową Zagładę 2012 chcę obejrzeć, chociaż niektórzy mówią, że jest miernej jakości, nastawiona raczej na komercję. Trudno mi coś powiedzieć bliżej.

Filmów dla dzieci nie ma wiele, bo tylko cztery. Wymienię je: Akeelah i jej nauczyciel, Pana Magorium cudowne emporium, Renifer Niko ratuje Święta i Lotta w krainie wynalazków. Dzieciom powinno się podobać. Chociaż ze wszystkich filmów oglądałam jedynie Renifera Niko, to i o pozostałych filmach coś słyszałam, a to już wyróżnik pewnej popularności. Wracając do Renifera Niko: uważam, że to dobre kino familijne, do którego z całą pewnością jeszcze wrócę, bo jest niepozbawione humoru :)

Na koniec chciałabym zachęcić wszystkich wielbicieli dobrego kina do odwiedzin podstrony serwisu, omawianej w tym poście oraz filmów opatrzonych linkiem. Oznaczyłam je specjalnie po to, aby osoba czytająca niniejszy wpis mogła mieć pojęcie, jakie dzieła uważam za wartościowe lub które z nich są za takie uważane przez innych. Dobrze, że istnieją jeszcze strony, które oferują (jak rozumiem legalnie) całe filmy do obejrzenia zupełnie za darmo. Taki duży serwis jak Metro MSN nie powinien chyba umieszczać nielegalnych treści. Osobom zainteresowanym podaję linka:


P.S. Zauważyłam, że na chwilę obecną (dziś jest 28 stycznia 2016) powyższy link nie prowadzi już do filmów za darmo. Widocznie była to przejściowa promocja. Teraz link łączy ze stroną główną serwisu. Jeśli jednakże chcecie obejrzeć jakiś bezpłatny film w całości, lecz zwykle (niestety) przerywany reklamami, to zapraszam tutaj:


wtorek, 28 stycznia 2014

Moje pyszne gotowanie - doskonałe przepisy kulinarne.

Przedstawiam kolejną stronę kulinarną. Tym razem jest to blog "Moje pyszne gotowanie". Zawarte na nim przepisy dotyczą kategorii: na słodko, śniadania/obiady/kolacje, święta/okazje, napić się trzeba, przetwory, do piwka, dieta cud oraz staropolskim obyczajem. Osobny dział, noszący nazwę "z innej beczki", to życzenia z okazji minionych już Świąt Bożego Narodzenia. W poszczególnych kategoriach są publikowane rozmaite, użyteczne przepisy. Dział "na słodko" zawiera takie ich grupy jak: Ach! Te baby!, Babeczkowy kącik, Bez pieczenia, Ciasteczka, Ciasto kruche, Ciasto warstwowe, Ciasto z owocami, Czekolada/kakao, Deserki, Domowe cukiereczki, Krówka/Toffi/Karmel, Pierniki/Pierniczki, Serniki/Serowce, Smażone, Szarlotki/Jabłeczniki i inne. Przyznam się, że jestem wielbicielką wszelkiego rodzaju słodyczy, toteż przepisy z tego działu przypadają mi do gustu. Tylko, że ... nie zawsze mam ochotę je wykonać :) To już sprawa indywidualna. Poza tym muszę zgubić parę kilo, więc jak dotąd zadowalam się jedynie ... fotografiami.

W kategorii "Śniadania/Obiady/Kolacje" odnajdziemy takie grupy przepisów, jak: Bułeczki nadziewane/Paszteciki, Dania jednogarnkowe, Dania Mięsne, Kapusta/Bigos, Kotlety/Kotleciki, Mleczna kraina, Pan ziemniak, Placki/Placuszki/Naleśniki, Sosy/Gulasze, Słodkie knedelki oraz Zapiekanki. Wszystkie przepisy są z pewnością przydatne amatorom gotowania, jednakże ja znalazłam jeden, który mi się szczególnie podoba i w dodatku jest niezwykle prosty do wykonania. To owsianka z pomarańczą, z działu "Mleczna kraina", która to zupka jest bardzo zdrowa, pożywna i sycąca. Nietrudno jest zagotować mleko, wsypać płatki owsiane (błyskawiczne) i gotować do miękkości. Następnie przelewamy do miseczki, kroimy drobno pomarańczę, dodajemy ją oraz łyżkę miodu do zupy. Gotowe. Proste, prawda ?

Kategoria "Święta/Okazje" zawiera dania z okazji takich uroczystości, jak: Halloween, Sylwester/Domowe party, Wielkanoc i Wigilia/Boże Narodzenie. W pozostałych dziedzinach znajdują się przepisy na gorące napoje, musy, krakersy, otrębową babkę oraz babkę drożdżową. Tyle o potrawach. Teraz co nieco o wystroju i funkcjonalności bloga. Posiada on menu u góry strony, z następującymi kategoriami: Moje linki (przeważnie do innych blogów kulinarnych), Księga Gości, Mój poradnik (czyli jak wykonać zawsze udane ciasto drożdżowe) i Domowy Fast Food (jak zrobić własnej roboty kebab z proziakowych placków). Osobiście jestem zaciekawiona kebabem. Podobne jak na zdjęciu placki wykonywałam sama, są proste, tylko, że zwykłe, nie proziakowe. Poza tym jakieś mięso i warzywa do przełożenia plackowych warstw. Co do wystroju, to może być, chociaż tło jest czerwone i nieco męczące dla oczu. Ładny i ciekawy nagłówek, skomponowany ze zdjęć różnych dań. Od razu widać, że to strona kulinarna :)

Zamieszczone na niniejszym blogu przepisy przydadzą się szczególnie, aby zadziwić naszych gości. Możemy też gotować sami, dla siebie lub rodziny. Prezentowane potrawy z pewnością są smaczne i zdrowe. Musimy tylko uważać na słodycze, bo potrafią być kaloryczne :) Preferowane użycie z umiarem. Dla niezdecydowanych jest przepis tygodnia. Tym razem to miejsce przypadło dla takiego dania, jak szarlotka z budyniem. Znajdziemy również na blogu co nieco reklam oraz najlepszą dziesiątkę przepisów. Te ostatnie są znacznikiem popularności poszczególnych postów. W archiwum bloga są dawno publikowane przepisy, do których zawsze można wrócić. Blogerka zastrzega sobie prawa autorskie, dotyczące wpisów oraz fotografii. Z prawej strony bloga jest także kącik mola książkowego :) czyli jakie lektury przeczytała dotąd autorka, a jakie ma dopiero zamiar. To interesująca forma dla promocji czytelnictwa jako takiego. Zapraszam wielbicieli dobrych potraw oraz wszelkiego rodzaju smakoszy i kucharzy na niniejszego bloga, do którego adres podaję niżej:


sobota, 25 stycznia 2014

Arabeska - ciekawe przepisy na słodkości.

Dawno nie recenzowałam strony kulinarnej, czas więc to nadrobić. Tak więc dziś opiszę witrynę z przepisami na słodkie wypieki, czyli Arabeskę. Autorka twierdzi, że to blog "pachnący wanilią" i ma rację: jej ciasta, ciasteczka, chleby i bułeczki przemawiają do czytelnika i omalże nie pachną :) Piękne i "smakowite" zdjęcia gotowych wypieków dopełniają całości. Co do przepisów, to nie wypróbowałam żadnego jak dotąd, ale mam nadzieję to nadrobić w przyszłości. Po prostu rzadko piekę ciasta. Blog pokazuje, które wpisy są najbardziej popularne i lubiane przez czytelników. Etykiety dzielą posty na kategorie. Wyróżniamy następujące: ciasta ucierane i babki, ciasta z owocami, muffiny i babeczki, smakowite przekładańce, ciastka, serniki, bułeczki śniadaniowe, chleb, słodkie bułeczki i rogaliki, kruche placki, smażone, Wigilia i Boże Narodzenie, torty i torciki, bez pieczenia czy wiele innych, których tu nie wymieniłam, bo jest ich sporo. Duża różnorodność przepisów sprawia, że tu każdy znajdzie coś dla siebie i wykona to w domu. Ja mam na oku ciastka smażone, łatwe do wykonania, a konkretnie są to ciastka z patelni. Mam nadzieję, że mi się uda :) Przepis nieco zmodyfikuję, czyli zamiast papieru nasączonego tłuszczem dam olej słonecznikowy. Zobaczymy, co z tego wyjdzie :)

Bardzo przydatne dla osób piekących ciasta są miary i wagi, czyli przeliczniki, ile np. waży gramów szklanka czy łyżeczka, pełna mąki, cukru, drożdży lub czegoś podobnego. Witrynę urozmaicają reklamy od Google, które znakomicie komponują się z wystrojem bloga. Dodatkowo autorka reklamuje swojego drugiego bloga z przepisami na dania obiadowe. Możliwy jest kontakt mailowy z blogerką. Witryna Arabeska (ze słodkościami) jest bardzo popularna na Facebooku, a liczy sobie obecnie ... 1135 like'ów. Do bardzo dużo, nie dziwi więc mnóstwo użytkowników online, nierzadko po kilkadziesiąt osób. W kategorii "Nie samym chlebem ..." można podpisać petycję. Ogólnie reklam na witrynie nie ma zbyt wiele, poza Google jest tu tylko reklama serwisu z rozmaitymi przepisami "Durszlak". Poza tym istnieje możliwość finansowego wsparcia bloga.

Ostatnio są popularne na blogu takie oto przepisy:

- "Monastyrska izba", ciasto bardzo ciekawie wyglądające, w formie trójkąta, przypominające chatkę;

- "Oczy carycy", smakowity przekładaniec, biszkopty w jednej z warstw przypominają oczy;

- Ciasto "Łabędzi puch", lekkie, biszkoptowe, z dodatkiem kremu i dżemu;

- "Ptasie mleczko najprostsze", smakoszom nie trzeba tłumaczyć :)

- "Krówkowe ciasto ze słonecznikiem", interesujące połączenie smakowe cukierków krówek z ziarnami słonecznika.

Sami więc widzimy dużą różnorodność przepisów, a przecież na blogu jest ich o wiele więcej. Ciekawostka to przelicznik kalorii oraz składników odżywczych na 100 g w niektórych deserach lub widget "zamień na listę zakupów". W ten ostatni wystarczy kliknąć i zapisać składniki ciasta lub innego wypieku, w telefonie za darmo. Taka aplikacja przydaje się bardzo i ułatwia życie na zakupach, gdy chcemy akurat wypróbować jakiś przepis z opisywanego bloga. Ogólnie mówiąc, witryna jest bardzo ciekawa, przeznaczona głównie dla osób poszukujących nowych wrażeń kulinarnych oraz dla ... wielbicieli wszelakich słodkości - jeśli sami je sobie zrobią :) Niżej podaję linka do bloga i zapraszam, chociażby po to, aby ucieszyć oczy:


piątek, 24 stycznia 2014

Radio internetowe od Eska.pl

Na dzisiaj zaplanowałam prezentację witryny Eska.pl. Jest to popularna, muzyczna stacja radiowa, która nadaje również przez internet. Wielbiciele znanych hitów i nowości muzycznych powinni być usatysfakcjonowani, bo taki właśnie materiał emituje Eska.pl. Na stronie zapoznamy się z ramówką stacji, posłuchamy gorących hitów z pierwszej 20-stki lub 100-tki, przełączymy się też na dowolny gatunek muzyczny, ponieważ Eska jako stacja dzieli się na kilka rozgłośni internetowych, które grają odmienne rodzaje muzyki, takie jak: Eska Love, Eska Party, Eska R'N'B', Eska Dance, Eska Ballads lub Eska Rock. Stowarzyszone są także inne stacje, jak Wawa i Vox.fm, których możemy posłuchać na stronie Eski. Popularne piosenki są pogrupowane w formie toplist. Eska prezentuje najnowsze hity, podaje wiadomości na temat znanych gwiazd ze świata showbiznesu, można także obejrzeć teledyski. Znalazłam niedokończoną podstronę, która ma podawać najpopularniejsze teksty piosenek, ale na razie nic na niej nie ma. Stacja Eska sprzedaje specjalnie nagrywane płyty z hitami muzycznymi, które są zaprezentowane na stronie, dostępny też jest spis piosenek każdej z nich, tak, aby nie kupować w ciemno. Dodaję: kupujemy nie na stronie Eski, tylko szukamy przykładowo w jakimś sklepie internetowym.

Eska w galerii zdjęć podaje biografie znanych gwiazd, ich najnowsze hity - do posłuchania na stronie, a także informuje nas o tym, jaka z licznych podstacji Eski gra wybraną piosenkę. Możliwe są komentarze na temat wybranych piosenek lub gwiazd. Poza tym Eska posiada również stacje TV, które można sobie obejrzeć w telewizji lub na stronie. Owe rozgłośnie emitują głównie teledyski muzyczne lub ostatnio również seriale, głównie zagraniczne. Tak więc możemy posłuchać Eski TV lub Eski Party TV. Ta pierwsza dostępna jest również nie tylko w internecie, ale też (na ogół) w naziemnej, bezpłatnej telewizji cyfrowej. Kategoria Hotstuff to rozmaite plotki ze świata muzycznego, premiery, wideoczaty, wieści ze świata kina, aktualności dotyczące imprez. Podstrona Eska Games oferuje darmowe gry flash, w które zagramy na stronie, ale również i gry na PC, których wersje demo możemy pobrać na komputer. Subdomena reklamowana przez Eskę, czyli Drzyjlacha.eska.pl, jest zbliżona tematycznie do popularnych ostatnimi czasy demotywatorów. Kto był na takiej stronie, ten wie. Ogólnie rzecz biorąc są to humorystyczne, kąśliwe obrazki, w zabawny sposób przedstawiające naszą rzeczywistość.

Eska organizuje także różne konkursy, najczęściej proste - dla znawców muzyki, w których można wygrać płyty ze stajni Eski, np. Hity na Czasie. Podstrona Eska Klub prezentuje najświeższe newsy ze świata muzyki klubowej, czyli gwiazdy, hity, płyty i podcasty. Możliwe jest zarejestrowanie się, a tym samym założenie konta w Klubie Eski. Takie osoby uczestniczą wówczas w życiu eskowej społeczności, głosują na piosenki klubowe, dzielą się zdjęciami i wiadomościami o imprezach w swoich miastach. Na samym dole witryny Eski jest ikonka, po kliknięciu której możemy oglądać stronę w wersji mobilnej, czyli w telefonie komórkowym. Strona główna ponadto prezentuje internaucie wybrane zwiastuny z poszczególnych kategorii, przykładowo: Co w radiu ?, Gorąca 20, Posłuchaj, Hotstuff, Najnowsze Teledyski, Najnowsze Hity czy Radio/TV.

W podsumowaniu chcę powiedzieć, że witryna Eska.pl to prawdziwy kombajn multimedialny. Oferuje, jak już pisałam, nie tylko stacje radiowe do posłuchania, ale też teledyski lub gorące plotki. To ciekawe połączenie telewizji z radiem. Można zarówno coś sobie poczytać, jak i posłuchać wybranych hitów lub stacji radiowych. Ta zróżnicowana zawartość witryny ucieszy każdego wielbiciela popularnej muzyki, głownie pop, rock i klubowej. Eska dociera do słuchaczy radiowych, ale też do internautów, emitując swoje materiały przez tradycyjne radio FM oraz internet. Jest rozgłośnią raczej znaną, szybko się rozwijającą i nadającą dobrą muzykę. Stację preferują, z tego co wiem, osoby młode oraz imprezowicze. Ja do żadnych nie należę, no może częściowo do kategorii pierwszej :), ale i tak czasem słucham Eski, ponieważ lubię być na bieżąco z nowościami muzycznymi. Chętnym muzykomaniakom podaję adres strony:


A tu poniżej wersja mobilna:


niedziela, 19 stycznia 2014

Dobra lektura, czyli toplista ciekawych książek.

Kilka lat temu znalazłam w sieci toplistę, w której było mnóstwo (i jest nadal) interesujących książek. Nie ma tam podziału na kategorie, wszystko jest razem. Mam wrażenie, że decyduje cierpliwość oraz uwaga przeglądającego, ponieważ lista książek (a raczej stron z książkami) jest długa. Obecnie liczy sobie 49 witryn. Tematyka lektur jest zróżnicowana, moim zdaniem każdy znajdzie coś dla siebie, aby poczytać w wolnej chwili. Jeśli chodzi o formę przekazu, to znajdują się tu zarówno cyfrowe publikacje, czyli ebooki i audiobooki, jak też linki do księgarni internetowych, oferujących książki tradycyjne, papierowe. Odnajdziemy także strony antykwariatów z używanymi książkami, które można zakupić przez internet, np. Cień Wiatru. Są również porady dla przyszłych i obecnych pisarzy, szczególnie tych początkujących, czyli jak napisać książkę. Przoduje ostatnio witryna Pana Stanisława Srokowskiego, poety, prozaika, krytyka literackiego. Znajdziemy w niej biografię autora, nad czym obecnie pracuje, galerię zdjęć, ciekawostki, opinie o książkach, poezję i prozę.

To skrótowy opis najlepszych i najpopularniejszych ostatnimi czasy stron i blogów literackich. Materiały zawarte na witrynach są w przeważającej części legalne, ale musimy uważać, gdyż mogą trafić się też i strony z pirackimi książkami, które można pobierać w całości za darmo, nic nie płacąc autorowi ani wydawnictwu. Liczę tu na czujność każdego z internautów. Jeżeli coś jest w pełnej wersji i za darmo, to przeważnie nie jest to legalne, chyba, że dotyczy literatury klasycznej z minionej epoki (tu głównie lektury szkolne). Te ostatnie można pobierać spokojnie. Wyjątkiem są okresowe akcje promocyjne niektórych wydawnictw, umożliwiających w pełni legalnie, w porozumieniu z autorem dzieła, ściąganie książek na komputer (wersja elektroniczna). Taka sytuacja jednakże zdarza się dosyć rzadko. Moim zdaniem najlepiej zakupić książkę. Można to zrobić wygodnie przez internet, zwłaszcza, że ciekawych ofert nie brakuje. Szczególnie liczne są propozycje internetowych antykwariatów i księgarni, których w sumie naliczyłam ... 20, a więc sporo.

Pozostałe witryny to: strony autorskie, toplisty książkowe, fora czytelnicze, blogi opisujące nowości oraz ciekawostki literackie, strony promocyjne, opowiadania początkujących pisarzy (np. blog Łukasza Czyżkowskiego) i książki niszowe. Przykładem ostatniej kategorii jest serwis Saga Wizji Paradoksalnych. Oferuje on do sprzedaży książkę-ebooka o wymienionym tytule. Sądząc po fragmentach, książka jest niebanalna i naprawdę ciekawa, w gatunku mrocznego fantasy. Witryna podaje linki do zaprzyjaźnionych księgarni sieciowych, w których można zakupić ebooka, na podstronie "fragmenty". Cena jest przystępna i wynosi przykładowo w serwisie Publio 8, 91 zł obecnie. Książkę szczerze polecam. Sądząc po fragmentach jest naprawdę dobra.

Na koniec pragnę zachęcić wszystkich odwiedzających mojego bloga i czytających niniejszego posta do odwiedzin tej szczególnej toplisty. Znajdą w niej oni naprawdę dobrą literaturę, którą warto się zaczytać. Nie wymieniłam wszystkich stron, które zwróciły moją uwagę, ponieważ jest ich zbyt wiele, a obecny post i tak jest długi :) Toplista "Książki" jest przeznaczona nie tylko (choć przeważnie) dla moli książkowych. Mogą ją odwiedzić także osoby zaczynające swoją przygodę z dobrą lekturą, a z pewnością coś ich zaciekawi. Wybór jest szeroki. Myślę, że 49 stron to aż nadto :) Liczę na sporą oglądalność osób z zamiłowaniem do interesującej i wartościowej książki. Podaję linka do toplisty:


czwartek, 16 stycznia 2014

Toplista muzyki relaksacyjnej.

Serfując po szerokich wodach internetu, napotkałam kiedyś ciekawą toplistę. Zawierała ona linki do rozmaitych witryn, powiązanych tematycznie z dziedziną muzyki relaksacyjnej. W dzisiejszych czasach relaks jest nam bardzo potrzebny, wręcz niezbędny. Aby rozładować nadmiar negatywnych emocji, odprężyć się i odpocząć, warto posłuchać relaksujących melodii i dźwięków. Kojąca muzyka przynosi spokój, przydatne też okazują się odgłosy natury, np. szum morza, krople deszczu, wiatr w koronach drzew itp. Przy takiej muzyce można też medytować. Przydaje się ona wielu zapracowanym lub zestresowanym osobom. Nie każdy ma przecież czas i możliwości, aby wyjechać na łono natury, chociaż to byłoby chyba najlepsze rozwiązanie. Chłoniemy wówczas o wiele więcej niż tylko słuchając muzyki. Mimo to, z braku czasu, można posłuchać sobie muzyki relaksacyjnej z komputera, odtwarzacza mp3, laptopa, tabletu czy rozmaitych innych dóbr technologicznych.

Toplista muzyki relaksacyjnej prezentuje adresy wielu stron, oferujących za darmo lub odpłatnie płyty CD lub pliki z muzyką relaksacyjną. Chętni mogą zapoznać się z ofertami, klikając dowolne, wybrane łącze do sklepu internetowego, prywatnego bloga albo strony. Muzyka jest do użytku prywatnego lub komercyjnego, ta ostatnia kategoria często bez opłat ZAIKS. Niektóre osoby oferują swoje usługi, prowadząc grupowe czy też prywatne sesje relaksacyjne, dla dorosłych i dzieci. Na niejednej witrynie można odnaleźć linki do innych, zbliżonych tematyczne stron, w dużej mierze toplist z dziedziny uzdrawiania i rozwoju duchowego, magii, psychotroniki, ezoteryki, psychologii, medycyny lub szeroko pojętych kobiecych spraw. Przoduje tutaj strona: http://muzykoterapia.cba.pl/, która, choć nie najpiękniejsza wizualnie, to pełna jest przydatnych i wartościowych treści. Można ją odwiedzić, głównie poszukując usług relaksacyjnych.

Wiele z umieszczonych w topliście witryn oferuje szczególnie poszukiwaną muzykę relaksacyjną za darmo. Najczęściej jest to oferta promocyjna lub zachęcająca do kupna innych, odpłatnych płyt czy plików mp3. Dostępna jest muzyka klasyczna, etniczna, elektroniczna albo nawet filmowa. Nierzadko firmy lub osoby prywatne organizują koncerty i warsztaty relaksujące, które są wartościowe same w sobie. Okazują się one, jak sądzę, bardzo pożyteczne dla wielu osób z zachwianą równowagą, zmęczonych codziennym dniem i pracą, pragnących uprawiać jogę i medytację. Muzyka relaksacyjna, jak twierdzą niektórzy znawcy, jest doskonałym połączeniem natury ze współczesną techniką. Przygotowana przez profesjonalistów, nierzadko nawet z tytułem naukowym, jest używana tam, gdzie dobre samopoczucie klienta jest priorytetem. W topliście możemy odnaleźć osoby proponujące zakup instrumentów muzycznych (czyli muzyka szeroko pojęta). Odnajdziemy też muzykę dźwięków, czyli rozmaite gongi i kamertony, synchronizujące półkule mózgowe.

Na koniec pragnę zaznaczyć raz jeszcze, jak ważny jest relaks i odpoczynek w naszym życiu. Nie musimy od razu kupować tony płyt muzycznych. Na początek jedną czy dwie :) zwłaszcza, że niektóre sklepy umożliwiają jej posłuchanie na stronie. Poza tym wiele serwisów oferuje muzykę darmową, czasem w ogóle nie przeznaczoną do sprzedaży czy jakiejkolwiek komercji. Warto się z nią zapoznać i sprawdzić na sobie jej terapeutyczne oddziaływanie. Muzykoterapia bywa niezastąpiona w codziennym życiu, pozwala cieszyć się spokojem ducha lub wyłączyć się z codzienności, poznając nieznane wody medytacji, samoleczenia i prawdziwego, głębokiego relaksu. Zapraszam więc do odwiedzin tej nietuzinkowej toplisty :) Podaję linka do niej:


środa, 15 stycznia 2014

Przydatne narzędzia dla webmastera.

Dzisiaj mam do zaprezentowania dwie witryny, oferujące darmowe narzędzia dla twórców stron internetowych. Obie są w języku angielskim, jednak ze słownikiem w ręku można je zrozumieć, a wiele się domyśleć.

1. Pierwsza z nich to serwis "MyPagerank.net". Oferuje ona znacznie więcej niż tylko sprawdzenie pagerank'u naszej witryny. Na stronie można przejrzeć aktualne statystyki SEO (SEO Stats) naszej strony, a otrzymany kod wkleić do własnej witryny albo bloga. Co wchodzi w zakres owych statystyk SEO ? Otóż są to: pagerank, podstrony zaindeksowane w Google (Google Indeksed Pages), linki zwrotne w Google (Google Back Links), statystki Yahoo, MSN (obecnie Bing, ale działa) oraz Alexa, liczba unikalnych odwiedzin strony oraz wyświetleń. Czym jest pagerank ? Według Wikipedii to "metoda nadawania indeksowanym stronom internetowym określonej wartości liczbowej, oznaczającej ich jakość". Dodam: w skali 0-10. Im większa liczba, tym lepiej dla serwisu.

Poza klasycznymi statystykami SEO można sprawdzić ostatnią wizytę robota/pajączka Google na naszej stronie (Google Bot Last Access), a także MSN oraz Yahoo. Warto unaocznić sobie jak pajączki widzą naszą stronę (Spider View). Ważna dla pozycjonera okazuje się analiza metatagów (Meta Tag Analysis). Przydaje się zobaczyć czasem dokładną liczbę linków na własnej (lub cudzej) witrynie (Links Check). Można wykreować sondę z pytaniem i możliwymi odpowiedziami (Poll Service) lub przyznać gwiazdki stronie (Star Rating). Użyteczne jest także narzędzie dodawania do serwisów społecznościowych (Social Bookmark Tool) albo do popularnych wyszukiwarek za jednym zamachem (Search Engine Submission) - ostrożnie, ponieważ nie należy zbyt często zgłaszać jednej i tej samej strony. Może ona wówczas zostać nawet zbanowana, czyli zniknąć z wyników wyszukiwania. Podaję linka do witryny:


2. Drugą ważną witryną jest 3w1.eu. Oferuje ona zawężoną zawartość w porównaniu do poprzedniego serwisu MyPagerank.net. Zawężoną, ale ciągle funkcjonalną i przydatną. Można nie tylko sprawdzić pagerank serwisu (Check Page Rank) czy wstawić sobie taki kod na stronę (Page Rank Button), ale ujrzeć też jej przyszłą pozycję z dużym prawdopodobieństwem (Predicted Page Rank). Ja osobiście często korzystam z tego narzędzia, gdyż uznaję je za ważne. Na razie jednak żaden moich blogów nie awansował jeszcze do poziomu PR =1, więc w tym przypadku nie za bardzo jest o czym mówić. Witryna umożliwia wykonanie analizy SEO, niestety jest kolejka stron, poza tym nie wiadomo kiedy ukażą się nam wyniki. Według prognoz mogą się one uwidocznić za kilka godzin, ale w niektórych przypadkach nawet po kilku dniach. Trzeba sprawdzać co jakiś czas i łatwo przegapić. Można również skorzystać z narzędzia WHOIS oraz HTTP HEADERS, jednakże ja jestem początkującą webmasterką i nie za bardzo potrafię wytłumaczyć, o co tu chodzi. I to już wszystko, co proponuje owa witryna. Podobno jednak warto umieścić button pagerank na swojej stronie, gdyż według określonych źródeł jest on najczęściej aktualizowany. Oto link do serwisu:


W podsumowaniu chciałabym powiedzieć, że obie witryny zawierają przydatne narzędzia, szczególnie dla początkującego webmastera. W pozycjonowaniu naszej strony przyda się wszystko, co umożliwi sprawdzenie jej statystyk oraz dokonanie wszelkiego rodzaju optymalizacji (SEO) dla wyszukiwarek internetowych. SEO oznacza z angielskiego "Search Engine Optimization", czyli optymalizację pod kątem wyszukiwarek. A przecież o to właśnie w tym wszystkim chodzi - o jak najwyższą pozycję w wyszukiwarkach, szczególnie zaś w Google. Życzę jak najwyższych not :)

niedziela, 12 stycznia 2014

Graficzne zasoby w domenie publicznej oraz Royalty Free.

Jakiś czas temu, kiedy miałam jeszcze witrynę na Stronygratis.pl, poszukiwałam grafiki, którą bez obaw można byłoby wstawić na stronę. Odnalazłam wówczas ciekawą podstronę polskiej Wikipedii, traktującą o darmowej grafice oraz fotografiach, opartych najczęściej na licencji Public Domain, czyli w domenie publicznej. Nie oznacza ona całkowitego wyzbycia się praw przez autora, tylko uprzejme udostępnienie zdjęć do wykorzystania non-profit, a czasem także komercyjnego. Na podstronie widnieje informacja, iż fotografiami można ilustrować artykuł w Wikipedii, jednakże ja rozumiem, że wolno je również wstawić na stronę, jeśli nie będziemy na niej zarabiać. Będzie ona miała wówczas charakter niekomercyjny, podobnie jak i Wikipedia. Dostępne obrazki i zdjęcia są podzielone według tematu przewodniego. Mamy więc takie dziedziny jak: obiekty i przedmioty, zwierzęta i rośliny, przyroda/nauka, ludzie, geografia, ogólne zbiory, różne oraz linki niezaklasyfikowane. W większości grafiki są przeniesione z angielskiej Wikipedii i nie są na razie przetłumaczone. W dzisiejszych czasach język angielski jest powszechnie znany, więc nie powinno być problemów z jego zrozumieniem na stronie z fotografiami. Zawsze możemy jednakże skorzystać z translatora czy słownika angielsko-polskiego. Podaję linka do podstrony:


Teraz inna witryna, nosząca romantyczny tytuł: Dreamstime. Również udostępnia ona bezpłatne zdjęcia (także i płatne w osobnej kategorii), z tą różnicą, że tym razem na licencji Royalty Free. Oznacza ona darmowe wykorzystanie obrazków bez żadnych przeszkód. Do projektów komercyjnych obowiązuje licencja Royalty Free LL. Aby bliżej zapoznać się z zasadami użytkowania zdjęć, wystarczy odwiedzić sekcję Regulamin i przeczytać uważnie zawarte tam informacje. Na ogół w przypadku użytku komercyjnego istnieje ograniczenie co do liczby kopii fotografii. Po wykorzystaniu tej liczby należy zakupić wybrane wcześniej i użytkowane zdjęcie.

Darmowe ilustracje są posegregowane według następujących kategorii: Abstrakt, Biznes, Editorial, Ferie, Ilustracje, IT & C, Ludzie, Natura, Podróż, Przedmioty, Przemysł i branża, Sztuka/Architektura, Technologia, Web design graficzne oraz Zwierzęta. Widzimy tutaj, że tłumaczenie na język polski nie jest idealne :) Na przykład kategoria "Ferie" oznacza nic innego, jak tylko różnorodne święta, typu Boże Narodzenie, Nowy Rok, Halloween, Walentynki czy Wielkanoc. W nieco dziwnie nazwanej, jak na mój gust, dziedzinie "Editorial" zawarte są takie podgrupy, jak: Celebryci, Wydarzenia, Ludzie, Polityka, Sport, Pogoda i środowisko, Reklama i Znane miejsca. Warto zaznaczyć, że wśród fotografii trafiają się także piękne prace graficzne, wykonane przy użyciu specjalistycznych programów typu Photoshop.

Aby pobrać bezpłatne zdjęcie, należy założyć sobie darmowe konto w serwisie Dreamstime. Można także publikować lub sprzedawać swoje dzieła, z tą jednak uwagą, że ich minimalna rozdzielczość musi wynosić 3 Mpix. Kiedy osiągniemy pułap 100 $, możemy zlecić wypłatę środków, przykładowo w postaci czeku lub poprzez Pay Pal. Oto link do serwisu Dreamstime (podsekcja darmowych prac):


Podsumowanie: jeśli szukamy darmowej i niezłej jakościowo grafiki, warto odwiedzić podstronę Wikipedii, dedykowaną bezpłatnym fotografiom i pracom graficznym. Można także skorzystać z usług serwisu Dreamstime, który umożliwia pobranie, oprócz płatnych, również darmowe fotografie i dzieła. W internecie słowo "bezpłatne" nie musi wcale oznaczać "gorsze", a wręcz przeciwnie. Omawiane witryny potwierdzają wymienioną tezę. Dostarczają one doskonałych i ciekawych technicznie materiałów do wykorzystania przykładowo jako ilustracje stron. Osoby poszukujące interesujących i ładnych zdjęć nie wyjdą zawiedzione. Zapraszam serdecznie na obie strony.

sobota, 11 stycznia 2014

Dodatki.net - darmowe dodatki na stronę.

Korzystałam kiedyś z usług serwisu Dodatki.net, oferującej, jak nazwa wskazuje, dodatki na stronę i bloga. Miałam wtedy jeszcze witrynę na Stronygratis.pl (obecnie nie istnieje). Był to mój drugi kontakt z dodatkami na stronę i traktowałam je jako ciekawostkę. Pierwszy kontakt był z dodatkami proponowanymi przez Stronygratis.pl, ale tam trzeba było założyć witrynę, aby skorzystać z dodatków. A wracając do serwisu Dodatki.net: niedawno odwiedziłam go znowu. Niewiele się zmienił. Ciągle zawiera mnóstwo ciekawych dodatków, przeznaczonych głównie na bloga z racji ich tematyki oraz barwnej szaty graficznej (młodzieży spodobają się kolory). Dlaczego tematyki ? Ponieważ witryna oferuje rozmaite dodatki raczej dla osób młodych (np. licznik ... miłości), okienka czatów, szablony blogów, adopcje wirtualnych zwierzątek, avatary, emotikony lub też gry na bloga. Z serwisu mogą jednak skorzystać również pozostałe osoby, starsze wiekiem, po prostu wybierając mniej krzykliwe dodatki.

Strona posiada w swojej darmowej ofercie mnóstwo elementów, przydatnych nowo powstającej lub już istniejącej witrynie. Wszystkie są zupełnie bez opłat, dlatego może serwis jest taki popularny wśród internautów i webmasterów. W Google na frazę "dodatki na stronę" witryna jest na miejscu drugim. To znaczący sukces, niełatwy do osiągnięcia, możliwy dzięki żmudnemu i czasochłonnemu procesowi pozycjonowania w wyszukiwarkach, głównie oczywiście Google. Serwis zawiera w swojej bogatej ofercie nie tylko dodatki na bloga, ale także generatory (buttona, statusu GG, metatagów itp.), podstawy języka HTML, reklamę hostingu (przychody z niego zapewne utrzymują witrynę), co nieco reklam od Google (drugie źródło utrzymania), specjalną kategorię poświęconą w całości licznikom, instrukcję wklejania kodu na bloga, propozycje gdzie założyć bloga, wyróżnienia dla strony oraz wykaz partnerów. Widać więc, że autor serwisu postarał się i stworzył urozmaiconą witrynę, wspomagającą webmastera od podstaw.

Strona jest ładna wizualnie oraz czytelna dla przeciętnego internauty. Posiada ciekawe tło w rodzaju arabeski. Znajdziemy również odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania osób odwiedzających witrynę. Możliwy jest kontakt mailowy z Administratorem serwisu, chociaż ja akurat nie wypróbowałam go i nie pisałam jeszcze do niego. Co mogłabym napisać ? Zauważyłam błąd w jednym z liczników. Myślę, iż w niedalekiej przyszłości skontaktuję się w celu zgłoszenia tego niedopatrzenia. Poza tym strona główna zawiera informacje o postępach i nowościach w portalu. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia uruchomiony został unikalny podserwis ze specjalnie wyselekcjonowanymi świątecznymi dodatkami. Oto link do niego:


A jeśli ktoś byłby ewentualnie zainteresowany pozostałymi dodatkami, to również istnieje możliwość odwiedzenia takiej witryny, szeroko omawianej powyżej. Wystarczy kliknąć w poniższego linka:


niedziela, 5 stycznia 2014

Tapety od Microsoftu - bezpłatnie udekoruj pulpit swojego komputera.

Dziś strona być może wielu Internautom znana - mam na myśli witrynę pełną tapet i kompozycji do ściągnięcia na komputer, i to zupełnie za darmo. Jest to podstrona serwisu Microsoft, oferująca zawartość jak wymieniono. Koncern taki jak Microsoft z pewnością dba o przestrzeganie praw autorskich umieszczonych na ich stronie grafik. Niektóre tapety są nadsyłane przez użytkowników, i tu możemy tylko liczyć na ich osobistą uczciwość i prawdomówność. Wszystkie zawarte na podstronie dzieła są doskonałej jakości, robione jakby przez profesjonalnych fotografów, i być może tak w rzeczywistości jest. Serwis dba o ich różnorodność i liczy na fascynację nowością odbiorców, ponieważ co jakiś czas dodawane są świeże grafiki.

Tapety na pulpit podzielone są na tematyczne kategorie. I tak mamy: najnowsze tapety, zwierzęta, sztuka (ilustracyjna), sztuka (fotografie), gry, święta i pory roku, cuda natury, miejsca i krajobrazy, rośliny i kwiaty, od społeczności, panoramiczne oraz wszystkie tapety (zebrane razem i nieposortowane). Każda grafika ma swoją unikalną nazwę, nierzadko trafnie opisującą sytuację na zdjęciu. Aby ściągnąć na komputer, klikamy na "pobierz", następnie możemy sobie powiększyć ilustrację, jeśli chcemy (ikonka lupy), z menu po wciśnięciu prawego przycisku myszy wybieramy "zapisz obrazek jako ..." i zapisujemy tapetę w dowolnej lokalizacji na swoim komputerze. Na końcu klikamy prawym przyciskiem myszy na zdjęciu i wybieramy polecenie "ustaw jako tło". To cała filozofia :) Jeżeli mamy ochotę pobrać lub obejrzeć więcej zdjęć, po prostu cofamy do podstrony zawierającej fotografie zbiorczo. W przeglądarce Firefox jest przycisk cofania zaraz przed paskiem adresu witryny, tak samo, jak w Internet Explorerze.

Niektórzy wahają się, którą fotografię wybrać jako swoją tapetę na pulpit. Nic dziwnego, zdjęć jest dużo, i wszystkie - jak sądzę, nie przejrzałam ich do końca :) - są dobrze zrobione, ciekawe i ładne. Aby nie szukać zbyt wiele, proponuję przejrzeć kategorię "najnowsze tapety", nie umniejszając w żaden sposób pozostałych dzieł. Ja wybrałam jakże uroczy obrazek "Biały koń Camargue", niestety ikony na moim pulpicie nie były przez to zbyt czytelne (koń oraz ikonki po lewej stronie), toteż odbiłam zdjęcie w poziomie, używając darmowego programu PhotoFiltre, i wszystko już było jak trzeba :) Myślę, że takie działanie jak moje jest jeszcze do zaakceptowania. Z pewnością nie należy robić z obrazków galerii i umieszczać ich na swojej stronie internetowej albo w jakikolwiek sposób czynić z nich grafikę na stronę. Nie wolno też przypisywać sobie autorstwa, ale to każdy na pewno wie. Podobnie jest z tworzeniem własnych prac na podstawie pobranych fotografii. Ogólnie rzecz biorąc, witryna znana oraz godna uwagi. Jeśli szukamy legalnych tapet na pulpit, tu je znajdziemy. W internecie jest mnóstwo podobnych stron, jednakże w mojej opinii obrazki tam zawarte mogą być nierzadko "na bakier" z legalnym pochodzeniem. Po prostu Internauci na ogół dodają to, co znaleźli w sieci i akurat im się spodobało. Nie warto korzystać z podobnych witryn. Najlepiej wybrać tapety od Microsoftu lub omawianą przeze mnie wcześniej stronę "Tapety od MetroMSN". Linka do tapet Microsoftu znajdziecie poniżej:


czwartek, 2 stycznia 2014

The Inspiration Gallery - zainspiruj się darmową grafiką :)

Dzisiaj coś dla webmasterów, czyli osób tworzących strony internetowe. The Inspiration Gallery jest witryną anglojęzyczną, dostarczającą darmową, legalną grafikę na stronę. Wszystkie obrazki oparte są na czymś w rodzaju licencji: "linkware", czyli wymagane jest umieszczenie linka zwrotnego do Inspiration Gallery na tworzonej przez nas witrynie. Potrzebny button jest umieszczony na podstronach z dodatkami. Grafiki są jednakże czyjąś własnością. Obowiązują tu prawa autorskie. Właśnie dlatego witryna publikuje pewne warunki, na których można użytkować zawartość. I tak: nasza strona nie może mieć charakteru komercyjnego. Akceptowane są tylko witryny nie zawierające oferty handlowej, jak również nie przynoszące nam zysku czy zarobku, czyli użycie tylko non-profit. Nie ma pozwolenia na tworzenie z grafik galerii. Nie wolno sprzedawać lub rozpowszechniać własnych prac z użyciem elementów graficznych z Inspiration Gallery. Zabronione jest hotlinkowanie, tzn. linkowanie bezpośrednio do grafik wymienionej witryny (grafiki jako część strony należy umieścić na własnym serwerze). Dalsze restrykcje w dziale Terms of Use, czyli warunki użytkowania.

Dodatki są podzielone na dwie główne kategorie: Borders (obramowania) oraz Wallpaper (tapeta, tło na stronę). Z kolei wśród obramowań wyróżniamy następujące grupy: Acanthus Leaves (liście akantu - roślina), Angels and Cherubs (anioły i cherubinki), Animal Kingdom (królestwo zwierząt), Arabesque (arabeska - wzorzysty element dekoracyjny), Architecture (architektura), Art Nouveau (sztuka nowoczesna), Country Charm (urok wsi), Floral (wzory roślinne), Ivy and Laurel (liście bluszczu), Leaves (liście), Other (inne), Space (przestrzeń kosmiczna), Transparent (przeźroczyste) oraz kilka kategorii w przygotowaniu. Moja uwaga: kategorie są przygotowywane już baaardzo długo :) Możliwe, iż Webmaster witryny stracił nią zainteresowanie. Grafiki na stronie pobierane są, o ile dobrze pamiętam, w zestawach, czyli do wielu obramowań dodawane są przydatne, powiązane tapety-tła. To bardzo ułatwia pracę webmasterowi. Teraz tła-tapety - wydzielone są następujące dziedziny: Acanthus (akant), Country Charm (urok wsi), Damask (adamaszek - delikatny materiał), Floral (motywy roślinne), Ivy and Leaves (dekoracyjne liście bluszczu), Marble (marmur), Moire (mora - prążki), Mottled (pstry, cętkowany) i Weave (sploty tkaniny).

Wymieniłam wszystkie kategorie, ponieważ uważam je za niezwykle interesujące i bardzo dekoracyjne na przyszłej stronie. Ktoś się mocno postarał i umieścił na witrynie Inspiration Gallery mnóstwo wartościowej grafiki. To nie takie obrazki, co "dają po oczach", migają i pląsają we wszystkie możliwe strony :) Podziękowania należą się także autorom prac, którzy, jak rozumiem, zezwolili na umieszczenie ich na omawianej witrynie oraz wykorzystanie przez twórców stron internetowych, nawet jeżeli to użytkowanie na ograniczonych prawach. Niestety mały minusik: kategorie w przygotowaniu, a jest ich kilka, nie są od dłuższego czasu rozwijane (od kilku ... lat). Czyżby więc Webmaster opuścił witrynę, przestał się nią interesować ? W zasadzie niekoniecznie, ale że nie chciało mu się jej dalej rozwijać, to fakt. Mimo wszystko serwis The Inspiration Gallery jest wart odwiedzin, nawet po to, aby ucieszyć oko piękną grafiką. Webmasterzy odnajdą tu wiele ciekawych, stonowanych i prawdziwie eleganckich obrazków na stronę - głównie ci, którzy szukają pomysłu na szatę graficzną. Szczerze polecam i podaję linka na stronę: